De stad als fenomeen


Al heel lang heb ik een bijzondere belangstelling voor de stad. Niet voor de stad als speelplek voor architecten, ook niet echt als bestemming voor stedentrips, maar in de dagelijkse verschijningsvorm als leefgemeenschap, als web van menselijke relaties. Mijn visie op de stad is in hoge mate geïnspireerd op Jane Jacobs, die in 1961 met 'The Death and Life of Great American Cities' een tijdloos meesterwerk heeft afgeleverd, dat nu zelfs weer een groeiende belangstelling geniet. Naast dit boek heb ik mij laten inspireren door auteurs als Ed Glaeser, Jan Gehl, Michael Sorkin, Richard Sennett, Doug Saunders, Arnold Reijndorp en Jos Gadet.
Dit deel van mijn internethuis is gereserveerd voor mijn gedachten over de stad. Gedachten die ik zo nu en dan voor het voetlicht breng in presentaties en workshops.

Voor een goede introductie verwijs ik naar mijn essay met als titel: 'Van wie is de stad?' Het heeft bij een essaywedstrijd in 2012 eervol naast de prijzen gegrepen.

Voorts schrijf ik artikelen over de stad voor www.lpb.nl of www.ruimtevolk.nl, soms ook voor andere media. Deze artikelen vind je hier.

naar essay

naar artikelen